دومين همايش كشوري رتينوپاتي در نوزادان نارس

  • دومين همايش كشوري رتينوپاتي در نوزادان نارس

    دومين همايش كشوري رتينوپاتي در نوزادان توسط مركز تحقيقات چشم دانشگاه علوم پزشكي ايران با همكاري گروه چشم پزشكي و نوزادان مجتمع آموزشي درماني رسول اكرم (ص)، انجمن اشك، شركت فجر شاهد در تاريخ جمعه 7 اسفند ماه 1394 در سالن همايش هاي رازي برگزار گرديد.

    اين سمينار داراي امتياز بازآموزي جهت گروههاي متخصصين چشم پزشكي، اطفال ، نوزادان، پزشكان عمومي، اپتومتريست، پرستاران مي باشد.

    دکتر احد صداقت، دبیر اجرایی دومین همایش کشوری رتینوپاتی در نوزادان نارس با اعلام این خبر گفت: مهمترین چالش کنونی در ارتباط با بیماری شبکیه نوزادان نارس، سهل‌انگاری والدین در مراجعه به موقع به چشم‌ پزشک است  که تاخیر در ارجاع این نوزادان برای معاینات چشمی، کاهش دید شدید و نابینایی آنان را به دنبال دارد.

    وی افزود: رتینوپاتی نوزادان نارس به بیماری عروق شبکیه در نوزادان نارس اطلاق می‌شود که می‌تواند طیف وسیعی از اختلالات بینایی را از نقایص جزیی قابل اصلاح تا جدا شدن شبکیه و کوری در برگیرد. این بیماری در اغلب موارد در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است، در صورت تشخیص ندادن به موقع، رتینوپاتی بیماری‌ پیش رونده بوده که به سرعت منجر به نابینایی می‌شود. اقدامات درمانی در مراحل اولیه بیماری اثربخش‌تر بوده و برعکس در مراحل انتهایی بیماری، درمان بسیار مشکل و در اغلب موارد غیر ممکن است. از سوی دیگر هزینه‌های درمانی ناشی از این بیماری که به خانواده تحمیل می‌شود، چندین برابر درمانی است که در مراحل ابتدایی و به موقع انجام شود. همچنین نتایج به دست آ‌مده در درمان مراحل پیشرفته بیماری، بینایی قابل قبولی را به کودک برنمی‌گرداند.

    با توجه به هزینه‌های سنگین اقتصادی و درمانی این بیماری و نابینایی ناشی از آن با سرمایه‌گذاری در برنامه‌های علمی و مدون غربالگری و آموزش والدین و پرسنل بخش‌های نوزادان می‌توان عوارض این بیماری را به حداقل رساند.

    با افزایش چشمگیر میزان بقای نوزادان نارس که در چهل سال اخیر از حدود 55 درصد به بیش از 65 درصد برای نوزادان با وزن کمتر از هزار گرم و بیش از 90 درصد برای نوزادان با وزن هزار تا هزار و 500 گرم افزایش یافته است، تعداد نوزادان مبتلا به رتینوپاتی نارس روندی افزایشی خواهد یافت، مگر آن که در زمینه پیشگیری از بیماری اقدامات جدی صورت گیرد. با وجود توسعه گسترده بخش‌های مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) در کشور، امکانات تشخیصی و درمانی رتینوپاتی نوزادان در این مراکز به اندازه کافی توسعه نیافته است که در کنار گسترش این امکانات، مساله آموزش به والدین این نوزادان را که در حقیقت یکی از حلقه‌های زنجیره درمان موفق آنان است، به طور جدی پیگیری می‌کنیم.

    دكتر صداقت با اشاره به اینکه شیوع و شدت رتینوپاتی نارسی با سن تولد نوزاد و وزن هنگام تولد او ارتباط دارد، تصریح کرد: هر چه سن و وزن هنگام تولد نوزاد کمتر باشد، احتمال ابتلا به رتینوپاتی نارسی یا همان ROP بیشتر می‌شود.

    حدود 30 تا 60 درصد از نوزادان با وزن تولد کمتر از هزار و 500 گرم دچار درجاتی از رتینوپاتی نارسی می‌شوند که بیماری حدود 10 درصد آنان به درجات شدید پیشرفت می‌کند. این آمار در نوزادان با وزن کمتر از 750 گرم تا 98 درصد گزارش شده است. طبق برنامه کشوری غربالگری نوزادان نارس، تمام نوزادانی که قبل از 34 هفتگی سن حاملگی یا با وزن تولد کمتر از دو هزار گرم متولد می‌شوند، باید مورد معاینات غربالگری قرار گیرند.

    ستاد انتخابي  نيز  در محل برگزاري اين سمينار  حضور داشتند.

    انعكاس خبر همايش در روزنامه هاي همشهري، ايران، سپيد، جام جم، همبستگي، شهروند، مردم سالاري، آرمان، هفته نامه سلامت و ... و انعكاس خبر در خبرگزاري ها و سايت هاي خبري ايرنا، ايسنا، صدا و سيما، فارس، مهر، باشگاه خبرنگاران جوان، موج، سينا نيوز، شفا نيوز، سلامت نيوز، همشهري آنلاين، خبر آنلاين و ... و پخش مصاحبه دبير همايش از شبكه هاي راديويي شامل راديو سلامت، ايران، سراسري، پيام و ... نيز  صورت گرفت.